Tarkkaavainen kuluttaja säästää energialaskuissa pitkän pennin

Tarkkaavainen kuluttaja säästää energialaskuissa pitkän pennin

 
 Kuva: Bigstock

Motivan kuluttajaneuvonta ja Energiaviraston alueelliset energianeuvojat ympäri Suomen kampanjoivat syksyn aikana vastuullisen ja tiedostavan energian- ja vedenkäytön puolesta.

– Valtaosalle energian ja veden säästäminen tarkoittaa pieniä tekoja. Nyt onkin aika tutustua omaan kulutukseen ja etsiä tehokkaat keinot, joilla hillitä elämisen ilmastovaikutuksia, asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta toteaa.

Arkisilla energiateoilla on suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kotien energian- ja vedenkäytössä on vielä paljon hyödyntämättömiä säästömahdollisuuksia.

Kodin lämmitys on monen asian summa

Lämmittämiseen kuluu suurin osa kodin energiasta ja lämmityslaskun yhteydessä useimmiten maksetaan myös käyttöveden lämmityksestä. Lämmityksen energiankulutusta voi vähentää pienilläkin käyttötapamuutoksilla, mutta merkittävimmät teot tehdään lämmitysjärjestelmän oikeilla säädöillä, huolloilla ja tarvittaessa lämmitysjärjestelmän parannuksilla tai uudistuksilla.

– Tarkka tieto omasta kulutuksesta ja kulutuksen vertaaminen vastaavanlaisten kotien kulutukseen on ensimmäinen askel kodin energiankäytön ja energiatehokkuuden arviointiin, Suur-Uski kertoo.

Lämmityskulujen alentamisen voi aloittaa huonelämpötilojen tarkistamisella ja säätämisellä. Lisäksi ilmanvaihtoa pitää käyttää ja säätää vuodenaikojen mukaan.

– Toimivalla, oikein säädetyllä ja tasapainoisella lämmityksellä ja ilmanvaihdolla varmistat sopivasti lämpimän kodin ja raikkaan sisäilman. Lisäksi lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien kunnosta on pidettävä huolta. Jos kotona on suunnitteilla isompi remontti, kannattaa samalla parantaa rakennuksen energiatehokkuutta tai siirtyä uusiutuvan energian käyttöön, Suur-Uski vinkkaa.

Vedenkulutuksen seuraaminen tuo säästöjä

Keskiverto suomalainen käyttää noin 12 sangollista vettä vuorokaudessa. Käyttövedestä noin 40 prosenttia on lämmintä vettä ja siitä suurin osa kuluu peseytymiseen. Energian- ja rahansäästön vuoksi huomio kannattaa kiinnittää etenkin lämpimän veden kulutukseen. Lämmin käyttövesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

Vedensäästövinkkejä on runsaasti, joten jokainen kotitalous voi varmasti tehdä jotain.

– Yleensä vedensäästöä voi saada aikaan lyhentämällä suihkuaikoja ja huolehtimalla vesikalusteiden kunnosta. Säätämällä lämminvesivaraajan arvot kohdalleen voi säästää vedenlämmitykseen kuluvaa energiaa, Suur-Uski vinkkaa.

Wattimaisteri on kotitalouksien apuna

Energianeuvonnan valtakunnallinen Wattimaisteri-kampanja kokoaa yhteen paikkaan kotitalouden sähkön-, veden- ja lämmitysenergian käyttöön liittyvät faktat ja tehostamisvinkit.

Wattimaisteri-kampanjan tavoitteena on, että mahdollisimman moni kotitalous ryhtyy seuraamaan aktiivisesti omaa kulutustaan sekä etsii omaan kotiin soveltuvat ja vaikuttavat energiateot.

Lisätietoa:

 

Energianeuvojat maakunnissa

www.motiva.fi/talotekniikanviestintafoorumi

Lue myös KITA:n artikkeli lämmityskauden alun huoltotoimenpiteistä ja energiansäästövinkeistä!