Vanhat sähköjärjestelmät ovat turvallisuusriski
Vanhat sähköjärjestelmät ovat turvallisuusriski
Kun sähköjärjestelmä päädytään saneeraamaan kokonaan, pitää vaihtaa johdotukset, sähkökalusteet ja koko sähkökeskus. Turvallisuuden lisäksi tärkeä osa sähkösaneerausta on järjestelmän modernisointi tämän päivän käyttötottumuksia ja tarpeita vastaavaksi.
Sähköjärjestelmän käyttöikä on keskimäärin 20–40 vuotta. 30 vuotta vanhan sähköjärjestelmän komponentit, johdot ja liitokset alkavat olla jo kuluneet ja 40-vuotiaassa sähköjärjestelmässä havaitaan yleisesti merkittäviä ja akuutteja sähköpalo- ja sähköiskuriskejä.
Aurinkosähköllä säästöä kulutukseen
Sähkösaneerauksen yhteydessä taloyhtiön on mahdollista ottaa käyttöön myös aurinkosähkö. Yleisintä on, että taloyhtiö omistaa ja ohjaa järjestelmää ja hyödyntää aurinkosähköä esimerkiksi hissien, ilmastoinnin, yhteisten tilojen valaistuksen ja taloyhtiösaunan käyttämässä sähkössä.
Älykkäät sähkömittarit, jotka mahdollistavat aurinkosähkön jakamisen asukkaiden omaan käyttöön on jo olemassa, mutta tämänhetkinen lainsäädäntö estää ns. hyvityslaskennan.
Aktiivinen aurinkoenergian talteenotto tapahtuu aurinkokeräimillä, jotka liitetään rakennuksen lämmitysjärjestelmään tai aurinkopaneeleilla, joista saatu sähkö voidaan liittää osaksi kiinteistön sähköverkkoa.
Asuinkerrostalon aurinkosähköjärjestelmä liitetään yleiseen sähköverkkoon. Aurinkopaneelien tuottama tasasähkö muunnetaan 230 voltin vaihtosähköksi. Siitä tarvittava osa hyödynnetään itse kiinteistössä, jolloin se korvaa osan ostosähköstä.
Aurinkosähköpaneelit voidaan kiinnittää rakennukseen pinta-asennuksena tai upottaa seinä- tai kattorakenteisiin. Järjestelmä voidaan asentaa joko jälkikäteen tai saneeraushankkeiden ja uudisrakentamisen yhteydessä, jolloin arkkitehti voi suunnitella ne kiinteäksi osaksi rakennusta.
Automaatio avuksi
Sähköjenkin osalta taloyhtiötä on mahdollista automatisoida ja säästää samalla energiaa. Kiinteistöautomaatiojärjestelmällä tarkoitetaan yleensä koko rakennuksen taloteknisiä järjestelmiä säätävää järjestelmää, johon ei ole liitetty yksittäisen huoneiston toimintoja.
Rakennuksen rakenteeseen asennettaville järjestelmille paras asennushetki on muun saneerauksen yhteydessä. Automaatiojärjestelmän hankintaa tai laajennusta on hyvä miettiä sähkösaneerauksen yhteydessä, jolloin valitaan järjestelmät ja laitteet vuosikymmeniksi eteenpäin.